[vc_row el_class=”ambassador-row”][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/kU6BMWgN9f0″ align=”center” title=”MÖT VÅRA AMBASSADÖRER – KLICKA PÅ SPELAREN”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”ambassador-row”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
TESS ASPLUND
[/vc_column_text][vc_single_image image=”1646″ img_size=”800×600″][vc_column_text]

”Ondskans makter ska inte övervinna oss”

Tess Asplund föddes 1974 i Cali Colombia och adopterades till Sverige då hon bara var några månader gammal. Hon är en engagerad aktivist och medlem i asylrörelsen och hennes kamp är den mot rasism och för mångfald och mänskliga rättigheter. Hon förkroppsligar ordet MOD för många i världen.

Tess fick en enorm uppmärksamhet efter bilden (tagen av David Lagerlöf) av henne då hon, med knuten näve, protesterade mot nynazisternas manifestation i Borlänge under 1:a maj 2016. Bilden gjorde henne till en global symbol för den anti-rasistiska kampen och blev Årets bild 2017 i en prestigefylld tävling i Pressfotografernas klubb (PFK).  

Juryns motivering: ”Ett dramatiskt ögonblick från en demonstration som i sin enkelhet fångar samtidens pågående konfrontation mellan mångfald och den extrema högern. Kvinnan på bilden blir en representant för det personliga ansvaret – modet att stå upp för sin övertygelse även när handlingen har ett högt pris” BBC listade henne också som en av de mest inflytelserika och inspirerande kvinnorna 2016. Temat för årets lista var ”defiance” (olydnad)

Tess outtröttliga kamp mot orättvisor genomsyrar hennes liv och hon arbetar på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.  Hon försöker visa mod i sin vardag genom att alltid ställa upp för de svaga. Hennes själsliga mentor är Nelson Mandela och andra förebilder är Martin Luther King och systrarna Katarina och Rosa Taikon.

Tack vare bildens globala spridning så fick hon via ett colombianskt TV-program kontakt med sin halvbror, som inte ens kände till hennes existens, och därigenom även med sin biologiska mor. En mamma hon försökt att hitta under hela sitt liv. De återförenades i ett känslosamt möte i Colombia julen 2016.

Att lyssna till Tess historia och följa hennes ständiga kamp mot högerextrema krafter och intolerans är fascinerande och inspirerande. Hon sprider värme omkring sig och är en sann förebild i dessa tider. K-OURAGE vill lyfta fram henne som en av nutidens hjältar och gläds väldigt mycket över att ha henne som en av våra ambassadörer

Tess berättar för oss: ”Jag vill säga till alla medmänniskor där ute att våga stå upp mot orättvisor och fördomar. Ondskans makter ska inte övervinna oss.”

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
PARASTO BACKMAN
[/vc_column_text][vc_single_image image=”1649″ img_size=”800×600″][vc_column_text]

”Lyssna och agera”

Parasto är en modig och inspirerande kvinna som utstrålar både medvetenhet, ödmjukhet och stark integritet. Hon är grafisk formgivare, visuell kommunikatör, lektor på masterprogrammet visuell kommunikation på Konstfack samt initiativtagare till ”PK-det finaste vi har”.

Hon är född 1977 av föräldrar som kom från Iran till Sverige och som stannade kvar av politiska skäl. Parasto driver sin egen grafiska design-studio i ett vackert hus på Södermalm i Stockholm och arbetar främst inom kultursektorn. Hon blandar uppdrag med egeninitierade projekt. Studio Parasto Backman har bl.a utformat den nya Guldbagge-statyetten för årets nykomling som detta år tilldelades en av våra andra ambassadörer Ahang Bashi. Parasto har just tilldelats Berling-priset 2017 för sin grafiska gärning.

Då vi samtalar om mod och kurage tycker hon att det är svårt att definiera vad det är i relation till sina egna handlingar men berättar att hon lägger stor vikt vid att lyssna och agera.

Inom det professionella tar Parasto ansvar för de val hon gör i sin arbetsprocess, över de komponenter hon använder för att visualisera omvärlden. Hon tycker att det finns ett glapp i hur vårt samhälle ser ut idag och i hur det speglas inom t.ex visuell kommunikation. Hennes fokus ligger på det där glappet och hon vill ge (och ta) plats åt det som på ett eller annat vis aldrig eller sällan ges utrymme.

Hon förklarar vidare: ”Bilder, illustration, färg, typografi, språk, kroppar… osv. Alla dessa val bär på referenser och påverkar vilken verklighet som representeras och tar plats. Hanterandet av dessa byggstenar ger mig som visuell kommunikatör makt och utrymme att antingen upprätthålla invanda mönster eller bidra till att bredda paletten och ge fler perspektiv”

Hon tycker att det är viktigt att ta ställning för demokratiska värden, även om det ibland skapar ”dålig stämning”. Detta även i samband med kreativa processer, vilket ju är det vi på K-OURAGE har som mål att göra.

Till de människor hon skulle vilja inspirera till att ha mod vill hon ge rådet att lyssna. ”Det finns inget enda rätt sätt att närma sig ett ämne – bara flera sätt med varierande referenser.”

Parasto citerar Nina Simone, som är en stark förebild och inspiration – ”Hur kan en vara artist och inte spegla samtiden?”.                                                                            

Vi på K-OURAGE tycker att Parasto själv är både en förebild och inspiration för andra och är väldigt glada att ha henne som en av våra ambassadörer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”ambassador-row”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
NINA ZANJANI
[/vc_column_text][vc_single_image image=”1651″ img_size=”800×600″][vc_column_text]

”Att vara modig är att vara flexibel”

Nina är skådespelare och regissör. Född 1981. Hon är en rakryggad kvinna med stark personlighet som säger vad hon tycker. Uppvuxen utanför Göteborg. I dag bor hon i Stockholm.Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Senast aktuell med en av huvudrollerna i Katja Wiks långfilm Exfrun. Hon har även spelat polisen Isabelle i ett flertal av Wallander-filmerna, samt medverkat i SVT:s dramatisering om Selma Lagerlöf. Hon har gjort många hyllade roller på Göteborgs stadsteater, Stockholms stadsteater och Dramaten.

Nyligen uppmärksammades hon för att ha regisserat två hyllningskonserter till Leonard Cohen med First Aid Kit som hölls på Dramaten tidigare i mars. Bland gästartisterna fanns bland annat Annika Norlin och Frida Hyvönen, och så Nina själv.

Sommaren efter att Nina gått ut scenskolan 2007 åkte hon till Sydafrika och Swaziland med Clowner utan gränser. Tillsammans satte de ihop en föreställning som de tog till skolor, sjukhus och fritidsgårdar, och efter föreställningen lekte de med barnen. Resan hade fokus på hiv- och aidsproblematiken, som drabbat regionen särskilt hårt.

Hon berättar: ”Jag brinner för många frågor men det som jag ständigt återkommer till är kollektivet. Att vi inte ska behöva vara starka, poserande individer. Mitt skapande och det arbete jag ägnar mig åt är kollektivt. Och det är otroligt viktigt för mig. Det blir roligare så”

Hon tycker att mod kan vara små och vardagliga saker. Inte nödvändigtvis stora politiska engagemang. Att ingripa, att hjälpa. Att hela tiden vara medveten i det lilla. Våga möta, se och känna andra. Vara närvarande. Och öppen. ”Det låter ju självklart, men det är vad som på riktigt är mod för mig”, säger Nina och fortsätter ”I det konstnärliga arbetet handlar det om modet att gå på sin intuition, att låta självförtroendet få växa. Våga röra sig på osäker mark. Göra fel. Misslyckas.”

På frågan om vem som inspirerar henne svarar hon: ”Gunnar Ekelöf. Alltid Gunnar Ekelöf”

Nina är en spontan och uppriktig person som går på magkänslan då hon avslutar med rådet till alla som vill vara modiga: ”Tänk inte så mycket. Gör det bara” En mycket medryckande och väldigt passande ambassadör för K-OURAGE.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
PETRONELLA BARKER
[/vc_column_text][vc_single_image image=”1652″ img_size=”800×600″][vc_column_text]

”Mod kostar”

Petronella är född 1965 i Colchester, Storbritannien och är en norsk skådespelare och en engagerad kvinna med stark karisma som smittar av sig till alla runt omkring. Hon har arbetat med såväl teater som film och TV både i Norge och Sverige (Riksteatern, Göteborgs stadsteater, Kulturhuset-Stadsteatern och Dramaten).

För Petronella är kurage och mod att våga stå upp för sig själv och det man tror på, fast man kanske egentligen inte vågar. Att utmana sin egen feghet. För mod kostar.

Hon känner ibland att i hennes yrke krävs det väldigt mycket mod bara att gå ut på scen framför femhundra personer. Hon anser att de som håller på med teater aldrig får glömma att de har en unik plattform och en ”yttringsarena” för att ta upp viktiga samhällsfrågor och adressera orättvisor och dåliga värden som hon tycker börja sprida sig nu för tiden. Hon förklarar: ”Som skådis har man en förmåga att samla folk omkring viktiga frågor, och man blir lyssnad till, och kan nå ut till många. Det ger oss ett särskilt ansvar, tycker jag.”

Det som är viktigt för Petronella är att kämpa mot förtryck, särskilt kvinnoförtryck i alla sina fula former. Hon brinner också för ett humanistiskt samhälle – ”att vi inte får låta paranoia styra hur vi beter oss mot varandra, oavsett vilken kulturbakgrund man har. Asylsökare skall behandlas som människor i nöd, inte som förbrytare och lyckojägare.” För övrigt tycker hon att alla har rätt att jaga lyckan, det är ingen kriminell handling.

Hon vill kämpa så mycket hon kan för en mer rättvis fördelning av resurserna på världsbasis. Det upprör henne att det är så stora skillnader på fattig och rik, nu mer än någonsin, att så få äger så mycket, och så många har så litet. Detta tycker hon hänger ihop med miljö också. Vi inte bara kan fortsätta att förbruka som vi gör, blinda och döva för vartåt det bär.

Petronella är också väldigt engagerad i att stödja sexuella minoriteter i deras kamp för jämlikhet. Hon har t.o.m målat övergångstället utanför den ryska ambassaden i Oslo i regnbågsfärger mitt i natten en gång.

Alla hennes underbara vänner i alla åldrar som vågar vara sig själva, som är kreativa och lite galna och inte så självhögtidliga inspirerar henne att våga vara den hon vill vara och göra det hon vill göra. Och hennes dotter Billie, som är den klokaste hon vet.

Hon har många råd till andra vad det gäller mod och kurage: ”Gör det! Det du drömmer om. Det du längtar efter. Reagera – ta plats i världen. Man får inte sova. Vi lever här så kort tid, och det är inte så farligt om vi gör bort oss eller om någon inte håller med eller om någon tycker du är en tönt. Bjud på det! Hitta friheten i dig till att stå upp för dig själv och det du tror på innan det är för sent och du ångrar. Hellre ångra det man har gjort än det man inte har gjort!”

Petronella är en naturkraft som får med sig andra i sina tankar och övertygelser. Vi på K-OURAGE tycker att hela hon är hopp och glädje då världen behöver det som mest och en fantastisk ambassadör för oss.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
AHANG BASHI
[/vc_column_text][vc_single_image image=”1655″ img_size=”800×600″][vc_column_text]

”Kurage är det sexigaste som finns”

Ahang är en modig och begåvad kvinna och filmregissör. Hon är född 1984 i Shiraz i Iran och kom till Sverige med sin familj när hon var 3 år. Hon gick dokumentärfilmsutbildningen på Dramatiska institutet och gjorde under studietiden bl.a den prisbelönta filmen Paradiset.

Under 2016 blev hon mycket uppmärksammad och hyllad för sin dokumentärfilm SKÖRHETEN. Filmen hade premiär förra året på Göteborgs filmfestival och mottogs med stående ovationer, den visades därefter på biografer över hela Sverige. Filmen berörde människor djupt och fick lysande recensioner. Den visar modigt och ärligt hur det är att leva med depression och panikångest och handlar om henne själv filmad under en svår period av sitt liv. Hon delar i filmen med sig, på ett gripande och utlämnade sätt, av sina egna erfarenheter av flykt och psykisk ohälsa, men även av stödet från en kärleksfull omgivning. Filmen, om följer henne intimt och naket, är både smärtsam, hoppfull och vacker.

Ahang vann priset som årets nykomling på Guldbaggegalan 2017. Hon beskriver filmen som ett detektivarbete i att försöka förstå sig själv. Hon hoppas att filmen är en inspiration för den som mår dåligt men också för den som vill hjälpa. Hon säger i en intervju: ”Alla känner någon som har en depression: blunda inte, gå fram, ta hand om och prata om det. Ibland är folk blyga över att fråga hur någon mår, men man får öppna sig och se med hjärtat.”

Ahang tycker att kurage handlar om att vara den man är, med allt vad det innebär av styrkor och svagheter. Hon tror att det handlar om längtan efter det som är äkta och vackert i världen men även om kamp, motstånd och revolt. Hon tror på en värld utan nationsgränser och rasism.

Ahang arbetar nu med sin långfilmsdebut, baserad på boken Gudarna av Elin Cullhed.

Vi på K-OURAGE är enormt stolta över att ha Ahang som en av våra ambassadörer.  För oss är hon en stor inspiration som bevisar att psykisk skörhet, mod och kreativitet kan existera parallellt i en och samma person.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]